India koopt massaal wapens in buitenland

Omdat de eigen wapenindustrie sputtert, moet India zich volop in het buitenland bevoorraden. Zo is het land de grootste wapenimporteur ter wereld. Als politieke en economische grootmacht in Azië wil India steeds meer zijn militaire macht ontplooien op het continent.

Volgens de laatste cijfers van het Instituut voor Vredesonderzoek in Stockholm (Sipri) is India als land opnieuw de grootste aankoper van militair materiaal. Daarmee doet India het beter dan de traditionele afnemers in Azië en het Midden-Oosten, zoals China, Saoedi-Arabië, Pakistan, Zuid-Korea en Israël.

India tekende voor 9 procent van alle internationale wapenleveringen in de periode 2006-2010. Aan het andere eind van de keten stond leverancier Rusland, die 82 procent van de Indiase wapenimport voor zijn rekening nam.

Azië voert nog steeds de lijst met wapenimporteurs aan, verklaart onderzoeker Siemon Wezeman van Sipri. Na India volgen China (6 procent van de wapenleveringen), Zuid-Korea (6 procent) en Pakistan (5 procent). Het gaat vooral om grote conventionele wapens, zoals gevechtsvliegtuigen en zeemachtsystemen.

Vrees voor Pakistan en China

“Voor India speelt nog steeds de perceptie mee dat Pakistan en China een bedreiging vormen. Het feit dat de terroristen van de aanslag in Mumbai in november 2008 een link hadden met Pakistan, heeft dat beeld nog versterkt”, zegt Wezeman. De potentiële dreiging die van China uitgaat, werd belangrijker in de voorbije jaren, vooral aan de grens in het noorden en in de Indische Oceaan.

Ook de ambitie om zich als leider in de regio en in de wereld op te werpen, en de wedloop met China voor het Aziatische leiderschap, spelen mee. “Wie zulke ambities heeft, moet in staat zijn om militaire macht te tonen. In de VN voeren Zuid-Afrika, Brazilië, India en Duitsland voortdurend campagne voor vier nieuwe permanente zetels in de Veiligheidsraad”, legt hij uit.

India telt 1,2 miljoen militairen en heeft een jaarlijks defensiebudget van meer dan meer dan 18 miljard euro. Hiervan gaat 6,6 miljard euro naar het leger, 4 miljard euro naar de luchtmacht en 2,4 miljard naar de zeemacht. China heeft officieel een jaarlijks defensiebudget van naar schatting minstens 65 miljard euro; volgens niet-officiële cijfers liggen de bedragen in werkelijkheid veel hoger. Ter vergelijking: de VS hebben het grootste defensiebudget van alle landen, ze zullen dit jaar 660 miljard dollar (475 miljard euro) spenderen.

Modernisering

Volgens Wezeman vindt men in India dat het wapenarsenaal al lang aan vernieuwing toe is. Daarom koopt het land snel nieuwe wapens om de oude te vervangen en de militaire macht op peil te houden.

Maar de modernisering liep vertraging op door de enorme bureaucratische rompslomp en de onrealistische verwachtingen om zelf wapens te ontwikkelen. “De nationale wapenindustrie zou in staat moeten zijn om aan eigen binnenlandse behoeften te voldoen, maar slaagt daar helemaal niet in. Zeer lang viel te horen dat India in 70 procent van zijn eigen wapennoden kan voorzien, maar de eigenlijke productie bedroeg nooit meer dan 30 procent”, aldus Wezeman.

In de periode 2006-2010 stelde India als wapenexporteur weinig voor. Met 0,1 procent van het totale volume aan wapentransfers staat het land op plaats 34 in de wereld. “Op het vlak van groot wapentuig betrof het niet veel meer dan enkele Dhruv-helikopters en een verkenningsvliegtuig”, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.